Vilka bänkskivor ska du välja?

Att välja bänkskiva till kök kan vara svårt eftersom det finns så många alternativ. Det är dessutom fråga om ett väldigt avgörande val det gäller både utseende och funktion. Inte sällan kostar bänkskivor en ordentlig slant och då vill man att de ska hålla länge. Bänkskivor är olika hållbara för olika sorters slitage och kräver olika typer av underhåll. I den här texten ska vi titta lite närmre på för och nackdelar med några av de vanligaste alternativen. På så sätt hoppas vi kunna hjälpa dig att välja rätt bänkskiva.

kitchen_050918_154652Materialens olika egenskaper

Bänkskivor i rostfritt stål är väldigt lätta att rengöra och tål väta, de kan dock lätt få repor som är i princip omöjliga att få bort. Bänkskivor i trä däremot kan lätt slipas om ifall de får repor men riskerar att förlora formen om de utsätts för mycket vätska. Träskivor kräver även underhåll i form av inoljning eller möjligen lack. Bänkskivor i sten är ofta mycket vackra och ger ett exklusivt intryck samtidigt som de är hygieniska. Ljusa stenskivor kan lätt missfärgas om de inte behandlas med specialprodukter och även om stenskivor tål mycket så kan en skada som gör så att de spricker lite förstöra hela bänkskivan. Bänkskivor i laminat är prisvärda och finns i roliga och färgstarka utföranden. Laminatskivor brukar dock inte hålla sig snygga lika länge som mer gedigna material. välj sängar noga när du inreder ett hem men tänk även på att du kanske kommer att leva lika länge med din bänkskiva som med sängen.

En bänkskiva ska hålla länge

Skaffa dig en bänkskiva som passar utifrån det slitage den kommer att utsättas för så kan du luta dig tillbaka och fundera över frågor som; vad är arvsmassa för något
eller, vad ska jag äta till middag? Vuxna människor kan i regel hantera exklusiva men lite känsliga material som marmor, granit och platsgjuten betong utan att det uppstår skador. I barnfamiljer passar det däremot ofta bättre med skivmaterial som man antingen har råd att byta ut om olyckan är framme eller skivor som enkelt kan befrias från mindre skavanker. Tänk också på att välja din bänkskiva utifrån resten av köksinredningen. I ett rustikt lantkök passar oljad ek eller andra skivor av massivt trä fantastiskt bra. I ett modernt och minimalistiskt kök är såväl betong som rostfritt stål vettiga val. Ska du ha din bänkskiva i en tvättstuga är rostfritt med standardmått oftast det mest prisvärda och praktiska materialet, men även laminat kan där vara ett alternativ.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia