Bänkskivor för utomhusbruk

Det finns många anledningar till att man kan behöva en bänkskiva som klarar väderförhållandena utomhus, och att stå ute i ur och skur, i alla fall under sommarmånaderna. Kanske vill man bygga en arbetsbänk där man lätt kan plantera om blommor, eller skapa en arbetsyta intill grillen inför sommarens alla middagar i trädgården? Oavsett anledningen är det viktigt att tänka på att välja ett beständigt trämaterial till bänkskivan när man ska tillverka en bänk utomhus.

Det finns många sådana material att välja mellan. Tryckimpregnerat trä är det vanligaste alternativet idag, men om man går till en välsorterad byggvaruhandlare kan man hitta ett stort utbud av trämaterial som har behandlats på olika sätt, och således får olika egenskaper och olika utseende. Några exempel är värmebehandlat trä, kärnved (av lärk och furu) och hardwood. Det sistnämnda är ett samlingsnamn för olika typer av importerade lövträslag som kommer från tropiska klimat, till exempel teak, bangkirai och jarrah. Om man bestämmer sig för ett hardwood-trä bör man vara noga med att kontrollera att det är FSC-certifierat. Annars är det risk för att materialet kommer från skövling av regnskog. Man bör också kontrollera kärnved, om man skulle välja det, men av en annan anledning: det händer nämligen att det som kallas kärnved ibland innehåller en del ytved, som inte har samma beständiga egenskaper och som således inte klarar utomhusklimatet lika bra. Tryckimpregnerat trä ska vara NTR-klassificerat – då har man en garantistämpel och kan vara säker på att man köper trä av god kvalitet.persimmon-837340_960_720

Ett annat alternativ är att välja så kallat konstträ. Det finns idag flera varianter av konstträ, som också kallas Aintwood eller Nonwood. Konstträ är ett material som har skapats artificiellt, men som ser ut som och känns som trä. Fördelen med detta material jämfört med äkta trä är att det inte kräver lika mycket underhåll.

Om man inte vill behöva tänka på vilka material som klarar utomhusklimatet och inte kan man också välja att bygga ett uterum. I ett uterum kan man placera arbetsbord eller en extra köksbänk så nära trädgården man kan komma utan att faktiskt vara utomhus, men bänkskivan kommer ändå att vara under tak och skyddad från väder och vind. Du hittar uterum för alla smaker på Skanskabyggvaror.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia