Så tar du hand om din bänkskiva

Är det dags att byta bänkskiva i köket? Ser det ut som den nuvarande bänkskivan har sett bättre dagar? Bänkskivan är kökets mest utsatta plats då den blir utsatt för både förberedelserna och efterarbetet i matlagningen. Väta, smuts och matrester hamnar dagligen på bänkskivan och med det i åtanke kan det vara värt att lägga lite extra tid på att undersöka hur man underhåller sin bänkskiva.Bänkskivan är oftast en dyr pjäs att köpa in, utan rätt verktyg och kunskap är det också ett väldigt krångligt ingrepp att byta en bänkskiva.

Förläng livslängden markant

För att undvika ett dyrt och krångligt ingrepp där du antagligen måste äta ute eller laga maten på andra, för ändamålet, mindre bekväma ytor bör du se över hur du underhåller din bänkskiva. Tar du hand om köksbänken på rätt sätt förstörs den inte lika snabbt. Med det menas både det förebyggande underhållet och underhåll när skadan redan är skedd. Det man kan tänka på i förebyggande syfte, när det gäller trä-, laminat-, avonite- och kvartsskivor är att inte låta vätska ligga kvar på skivan, detta kommer göra skivan torr och sprickor kommer uppstå. Ställ heller inte varma varma objekt som kastruller och stekpannor på din skiva. Detta lämnar märken som kan kräva omfattande sliparbete för att bli av med.

Materialet avgör underhållsmetod

Om du är osäker, tänk på att följa skötselråd från tillverkaren eller ta kontakt med en fackman för tips och råd. Materialet styr vilken underhållsmetod som ska användas. En skiva av i betong är i det närmaste underhållsfri medan en skiva av acaciaträ kräver en specifik typ av olja och ett regelbundet inoljningsintervall. En skiva i laminat kommer slitas snabbt om vätan tillåts ligga kvar regelbundet. Det viktiga är att känna till hur det aktuella materialet ska underhållas och inte utsätta bänkskivan för väta och värme. Det kommer att förlänga livslängden väsentligt på din bänkskiva och således även spara dig en slant.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia