Bänkskivor genom tiderna

Minns du köksbordet från när du var liten? Kanske var det en fanerad spånplatta eller ett plastlaminat, ett arv från en mor- eller farförälder och lite mjölkvitt från åratal av användande. Oavsett material och kvalitet var det här familjen samlades för middag, söndagsfrukost och fika, här mamma eller pappa fixade ett mellanmål eller en macka när du kom hem från skolan. En viktig plats, en central plats.

Värdet av en bra bänkskiva

Vi har alltid haft behov av funktionella arbetsytor. För att laga mat, för att utföra sysslor eller arbete, reparera och modifiera saker eller arbeta på hobbyprojekt. Länge var bänkskivor tunga och ofta dyra historier, konstruerade av solida material som trä eller marmor. I takt med att det moderna samhället efterfrågade mer kostnadseffektiva och lätta material, utvecklades nya produkter. Vem känner inte till Perstorp-plattan, en äkta svensk 1900-talsklassiker? När IKEA gjorde sitt intåg och blev en del av folkhemmet, förändrades marknaden för möbler för alltid. Plötsligt kunde vem som helst ha råd att inreda sitt hem och behövde inte förlita sig på dyra möbelbutiker eller inredningsexperter. Och det avspeglades även i våra bänkskivor. Vi gick från våra föräldrars massiva furuskivor till plastlaminat eller pressade spånskivor.

Trender kommer igen

Vissa säger att historien rör sig i en cirkel. Det som en gång varit populärt och inne, kommer förr eller senare komma tillbaka. Våra föräldrar slängde kanske ut sina bänkskivor av furu till förmån för spånplattor eller olika former av plast- eller laminatmaterial. Och idag kan det vara svårt och dyrt att hitta en massiv träskiva medan material som MDF eller fiberplatta är billiga och lätta att hitta. Är något material eller lösning bättre än det andra? Egentligen inte, de har alla sina styrkor och svagheter. Som människor gillar vi att förändra världen – komma på nya saker och förändra invanda rutiner. Men vem vet – kanske kommer bänkskivan från din barndom vara högsta mode om några år?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia