Moderna bänkskivor

 

När man gör om hela eller delar av sitt kök är valet av bänkskiva en av de centrala punkterna på dagordningen. Bänkskivan tar upp en stor del av ytan och är det som, tillsammans med skåpluckorna, i regel syns mest. Bänkskivan fyller både en estetisk och praktisk funktion, och det gäller att tänka till i valet av skiva. Idag finns många moderna, snygga och bra bänkskivor på marknaden. Det finns både färdiga mått och möjlighet att måttbeställa efter eget behov, tycke och smak.

Valen är som sagt många. Det finns bänkskivor som är gjorda i betong, marmor, sten eller corian för att ta några exempel. De har alla olika fördelar och nackdelar, för att inte prata om pris. Det är med andra ord ett stort beslut att välja bänkskiva. Den kommer förmodligen att sitta där man sätter den under en lång tid framöver, och man byter inte bänkskiva på samma sätt som man byter färg på väggarna eller gardiner i fönstren.

Little boy helping his father to make breakfast in kitchen

Om man väljer en bänkskiva i laminat kan man få en snygg bänkskiva till ett förhållandevis lågt pris, trots att produkten kan se dyr ut. Materialet är även väldigt tåligt och finns i olika utföranden. Det negativa med laminatskivan är att den kan vara fuktkänslig i skarvarna, och den åldras heller inte vackert som andra typer av bänkskivor kan göra.

Vissa väljer en bänkskiva helt i rostfritt stål. De är ganska billiga om man väljer att köpa standardformat, men som specialbeställda designer går de snabbt upp ordentligt i pris. Modellen är tidlös och klassisk, och den tål en hel del påfrestningar. Tyvärr kan den repas lätt i vissa fall och om man placerar exempelvis heta grytor direkt på bänkskivan kan den bucklas.

Ett annat tidlöst och väldigt gediget material att skapa sin bänkskiva av är trä. Det kan bli mycket vackert och träet åldras på ett väldigt trevligt vis om man bara sköter om den väl. Det finns en viss risk för fula fläckar och fuktskador, men beroende på träslag, tillverkare och kvalitet kan man få en otroligt fin bänkskiva som ger ett varmt, hemtrevligt och ombonat intryck.

Andra material man kan kika på är exempelvis marmor, kalksten, betong, granit, corian, kakel och glas, som alla har sina styrkor och svagheter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia