Skapa rätt ytor i köket

I ett kök är det viktigt att ha bra ytor för matlagning. Det är också viktigt med praktisk förvaring av olika köksredskap så att man tar vara på utrymmen och ytor för att enkelt kunna laga sina middagar till vardag och fest. Är du igång med en köksrenovering kan du gynnas mycket av att lägga fokus på planlösningen i köket.

Ordna praktiska ytor

Köket har många funktioner och därför måste det finnas möjlighet att använda köket på många olika sätt. Det ska kunna vara möjligt att laga enkla middagar till vardags och ordentliga festmåltider, men det ska också vara en plats där man ska kunna äta och umgås. Vid en köksrenovering bör du därför fokusera på att göra köket mer användarvänligt genom att se till så att det finns tillräckligt med arbetsytor för matlagning. Med hjälp av stora bänkskivor kan man få plats med alltifrån kaffebryggare till mikrovågsugn, samt få utrymme för matlagning vid behov. Har köket en köksö är det praktiskt med en bänkskiva på den som går att använda för matlagning och avlastning.

Planlösningen i köket är också en viktig del att ta hänsyn till. Med hjälp av en skjutdörr kan man anpassa kökets yta efter behov. Öppna upp skjutdörren när du vill ha en öppen planlösning och stäng den när du är i behov av att skärma av köket från övriga hemmet, exempelvis när du ska laga surströmming.

Ta vara på förvaringsmöjligheterna som finns för att skapa bättre arbetsytor. Istället för att ha en förvaringsplats för knivar på köksbänken, kan du istället ha dem på en magnetisk list på väggen ovanför köksbänken. Du kan även bygga in mikrovågsugnen i en hylla eller i ett skåp istället för att ha den placerad på köksbänken. Gör vad du kan för att skapa bättre arbetsytor.

Skapa läckra matchningar

För att köket ska kännas som en helhet kan det vara bra att tänka på vilka material du använder. Tänk på att matcha färgerna och materialvalen med varandra så att de inte krockar allt för mycket. Ögat vill gärna att färgerna ska kännas bekväma, så undvik allt för skarpa kontraster. Försök att anpassa färgen på bänkskivorna till övriga köket. De tar upp stora ytor och kommer därför märkas en hel del. Matcha dem med golvet, köksluckorna eller skjutdörren för att det ska kännas som att köket är harmoniskt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia