Välj rätt material till bänkskivan

Att välja bänkskiva kan vara ett av de viktigaste besluten man fattar när man renoverar eller bygger nytt kök. Bänkskivan är den del av köket som kommer att få stå ut med mest slitage, som du själv kommer att stå böjd över varje dag och inte bara titta på, utan också arbeta på. Materialet måste därför både vara estetiskt tilltalande, samtidigt som det är praktiskt. Priset är självklart också en faktor som spelar in i valet. Så hur ska man tänka när man väljer bänkskiva för att det ska bli rätt?

Om man inte vill investera stora pengar i bänkskivan, men ändå vill få en tålig bänkyta som passar i princip alla kök, är laminat ett bra val. Laminat består av flera lager papper och lim som har pressats samman under mycket högt tryck och hög temperatur. Fördelen med laminat, förutom att det är i särklass det billigaste alternativet, är att det går att få i vilket mönster och vilken färg man vill, även imitationer av dyrare material som marmor. En annan fördel är att en laminatskiva inte kräver något som helst underhåll. En bänkskiva i laminat håller dock inte i evigheter – med tiden finns det risk att den får fuktskador i kanterna.kitchen-1078864_960_720

Motsatsen till laminat kan sägas vara en bänkskiva i trä. En träskiva åldras mycket vackert, och är en av de mest hållbara bänkarna man kan välja. För att den ska åldras vackert krävs dock att man underhåller den relativt regelbundet. Priset och utseendet på bänkskivan kan variera stort beroende på vilket träslag man väljer.

Ett annat alternativ är en bänkskiva i rostfritt stål, som är en tidlös och praktisk lösning. Om man väljer en standardskiva kan det också bli ett relativt billigt alternativ. Nackdelen är att denna bänkskiva är känslig för repor.

Ett annat beslut som är mycket viktigt när man renoverar köket eller bygger ett nytt kök är vilken färg man ger väggarna. Väggarna måste harmonisera med resten av rummet, eftersom de blir bakgrunden som allt annat vilar mot. Om man känner att man behöver hjälp med att välja en passande nyans kan det vara en bra idé att kontakta de som är experter på färg, nämligen målare. Du hittar en professionell målare i Stockholm på Vimalar.se, som både kan hjälpa dig med att välja färg och med att få upp den på väggarna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia