Marmorbänkar – fördelar och nackdelar

Marmor blir ett allt mer populärt val i svenska kök, och det är ett material som onekligen har flera fördelar. Det finns dock även flera nackdelar som man bör överväga innan man väljer en marmorbänk, och här har vi tänkt titta närmare på både fördelar och nackdelar.

En fördel med en marmorskiva är att marmor är ett klassiskt material som passar i såväl nya som gamla hem. Marmor förekommer också i en rad olika färger och ådringar, vilket gör att det alltid finns en marmorbänk som passar just den stil man har tänkt sig i köket. Ytterligare fördelar med marmor är att det är ett relativt tåligt material, och en bänkskiva av marmor kommer man ha glädje av många år efter att man installerat den.

Den långa livslängden på marmorn kommer dock till ett pris, bokstavligen, då marmor är ett av de dyraste materialen man kan välja till sin bänkskiva. Ytterligare kostnader tillkommer i form av frakten av skivan, och eftersom marmor är ett tungt material kan även den kostnaden bli hög, förutsatt att man inte har hittat ett sätt att ordna billig frakt.marble-countertop-96084_960_720

För att marmorn ska åldras på ett vackert sätt kräver bänkskivan också ett visst underhåll. Marmor är till exempel mycket mer poröst än andra stenmaterial, vilket gör att det kan vara känsligt för fläckar om man spiller på bänken. För att motverka detta bör man regelbundet impregnera marmorbänken. Det gör att fläckar inte fäster lika lätt i marmorn. Man bör dock ändå vara snabb med att torka upp sådant man spiller på bänken, särskilt syror som vinäger och vin, som marmorn är särskilt känslig för.

En annan behandling som kan vara bra att ge sin marmorskiva är en polering. Poleringen ger bänkskivan en blank yta, vilket gör att repor inte syns lika tydligt. Om man vill ge sin marmorskiva ett långt liv, för att få så mycket valuta för pengarna som möjligt, är det med andra ord en bra idé.

Ytterligare en nackdel att betänka, kanske särskilt om man har barn som lätt och ofta tappar saker, är att glas, tallrikar och annat som man tappar mot bänken går sönder. Om man tycker att fördelarna väger tyngre än dessa nackdelar finns det dock inget som hindrar att man investerar i en bänkskiva av marmor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia