Bänkskivan – en viktig inredningsdetalj

Det spelar egentligen ingen större roll var du har din bänkskiva – denna typ av arbetsbänk har blivit såväl en designdetalj som en hjälpreda till diverse sysslor. Främst brukar bänkskivor ingå i köksinredningen av den enkla anledningen att de ofta är slittåliga och perfekta att baka, laga mat, hacka och knåda på. Bänkskivan ger även gott om utrymme när du kanske ska lägga upp mat på många tallrikar eller häller upp drinkar åt ett stort antal människor. Kort sagt är det en bra och rymlig arbetsyta som tål hårda tag. Men samtidigt ses den som ett blickfång.

Vad gör bänkskivan till kökets fokus?

En bänkskiva kan se hur tråkig ut som helst. Kanske det bara handlar om en intetsägande laminatskiva ovanpå köksbänken eller en gammal variant som numera är full av repor och borde bytas ut. Men allt fler människor tycker om att välja finare bänkskivor – i inspirerande material och intressanta mönster. Bänkskivan har blivit minst lika viktig i inredningssyfte som det har blivit att köpa exklusiva design möbler som ”statement pjäs” hemma. Marmor, natursten eller vackert trä hör till de vanligaste materialen om man vill satsa på en lyxigare bänkskiva. Dock bör man ta väl hand om dem och undvika sura ämnen som kan ge fula fläckar.

I köket blir en lyxigare skiva något som sticker ut. Den kan ingå på vanliga köksbänken eller som skiva på en köksö mitt i köket. I det senare fallet tenderar en marmorskiva eller en bänkskiva av stål att se ett mycket snyggt intryck men även rustikt trä eller betong kan sätta sin prägel. Låt skivan gärna gå ton i ton med något annat i köket som köksluckor eller vitvaror. En marmorskiva kan dock vara mycket dyr i sig så att sätta marmor på flera håll i köket kan bli ett dyrköpt kalas. Satsa då på färger som går ton i ton med marmorn eller sätt på vinylplast som ser identiskt ut.

Bänkskivor i andra sammanhang

Vad tycks om en häftig bardisk med grov träskiva? Eller bänkskivor utmed stora fönster i vardagsrummet där du kan ställa gröna plantor, prydnadsföremål och annat som påverkar interiören till det bättre? Kanske en spa-inspirerad skiva i badrummet? En bänkskiva kan egentligen ingå var som helst där du vill ha lite extra yta och på samma gång få en gemytlig plats i hemmet. Dessa skivor är smarta på många sätt och vis och kan både skapa sociala sammankomster under fester, eller förvaring och ställning för många och tunga saker. Om du har en bänkskiva kan du även skapa utrymme under den och kanske dölja det med ett förhänge eller sätta in skåp och lådor under. Vips har du bra förvaringsmöjligheter till saker du kanske inte vill ha framme synliga för besökare eller barn.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

minimalia